Turgay Güler'in hazırlayıp sunduğu Sıradışı programında bu bölüm Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ile birlikte 21. yüzyılda yapay zeka, insan beyninin gizemi, beyin şifreleri ve nöronlar masaya yatırıldı.
Programda “Beyin nedir? Beyin nasıl zeka üretir? Konnektom nedir? Konnektom kimliğimizi mi oluşturur? Yapay zeka dost mu düşman mı?” soruları Sıradışı programında yanıt buldu.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, kişinin bazı özelliklerinin genlerden gelmediğini belirterek bazı açıklamalarda bulundu. Aydın “Bundan dört yıl evveline kadar dünyanın en büyük projesi gen projesiydi. Yani bizi biz yapan, bizim davranışlarımızı, hareketlerimizi, sinirli olmamızı genlerimiz yapıyor diyebiliyorduk. Gen projesi bitince yirmi iki bin tane genimizin olduğu ortaya çıktı. Genleri tamamen aynı olan insanlar yani tek yumurta ikizlerine bakıyoruz ki bunlar bütün genleri eşit olmasına rağmen sevdikleri şeyler farklı oluyor. O zaman bizi biz yapan genlerimiz değil” ifadesini kullandı.
İsmail Hakkı Aydın ilim ile bilim arasındaki farka değinerek “Bilim insanlığın refahını göze alır, ilim ise hayatın refahını öne alır, yani bütün kainatı bütün evreni tutar. Bilim, ayda veya marsta eğer bir canlı varsa haysiyetini dikkate almayabilir, ilimde ise hayata katkı sağlamak vardır, marstaki taşın da toprağın da, varlığın da değeri vardır” sözlerini dile getirdi.
Aydın, insanı insan yapan şeyin genler değil nöronlar olduğunu, alzheimerın nöronlar arasındaki iletişim bozulmasından meydana geldiğini, ayrıca alzheimerın tembellik hastalığı olduğunu, dünyada en az Japonlarda, bestekarlarda, şairlerde, köşe yazarlarında ve hafızlarda görüldüğünü belirtti.
Programda ayrıca Aydın, yapay zeka ile ilgili olarak “Yapay zekada robotlar yeni bilgi üretecekler. Ne kadar yeni bilgi üretirlerse üretsinler, insan beynini yeterli kapasitede kullanırsak aşmaları mümkün değil” açıklamasında bulundu.