MESCİD-İ AKSA TEK
BİNADAN OLUŞUYOR YANILGISI
Ülke TV’nin sevilen programı Konuşacaklarımız Var bu hafta ünlü Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel’i ağırladı. Uğurluel son günlerde gündemde sıkça yer alan Kudüs meselesinden yola çıkarak Mescid-i Aksa’nın yapısı hakkında yanlış bilinenleri canlı yayında açıkladı.
Konuşacaklarımız Var programında Orhan Karaağaç'ın konuğu olan Sanat Tarihçisi Talha Uğurluel, Kubbet-üs Sahra’yı Mescid-i Aksa zannedenler için canlı yayında bilgi verdi. Uğurluel, en çok sorulan “Altın kubbeli yapıyı Mescid-i Aksa diye neden gösteriyorsunuz?” sorusunu izleyiciler için cevapladı. Uğurluel, “Aslında bu kurşun kubbeli yapıyı yarın Yahudiler yıktıkları zaman herkes bunu Mescid-i Aksa sanacak ve kimsenin kılı kıpırdamayacak gibi bir iddia var. Halbuki bu iddia bizim cahilliğimizden kaynaklanıyor.” diyerek, Kubbet-üs Sahra’yı Emeviler’in yaptığını ve 690’larda Abdülmelik Bin Mervan’ın 144 dönümün ortasında bulunan bir kayanın üzerine inşa ettiğini söyledi.
Talha Uğurluel, “Emin olun üzüldüğüm nokta, mukaddes kaya dediğimiz kayanın neresi olduğunu bile tam bilmiyoruz. Aynı avlu içerisinde ikinci bir yapı daha var. Osmanlı tarihi boyunca Mescid-i Aksa kıble camii olarak geçmiş bir yapı” diyerek sözlerine devam etti. Uğurluel, ikinci yapının 700’lü yılların başında Emeviler tarafından yapıldığını ve Abdülmelik bin Mervan’ın oğlu Velid bin Abdülmelik’in inşa ettiğini söyledi.
‘MESCİD-İ AKSA BİNA DEĞİL, ARAZİ’
Uğurluel sözlerine şöyle devam etti; “İkisi de Emevilere ait bir eserse Kur’an-ı Kerim Emevilere ait bir esere neden vurgu yapsın? Kutsallık binada ise, bu binalar sonradan yapılmış. Kur’an-ı Kerim’in anlattığı Mescid-i Aksa neresi? Kur’an- Kerim’in anlattığı Mescid-i Aksa bina değil, arazi. Yani 144 dönümlük arazide herhangi bir yapıyı gösterip Mescid-i Aksa diyebiliriz. Doğrusu tabi ki arazinin tamamı. Ama bu yapılar içerisinde en gösterişlisi Kubbet-üs Sahra olduğu için Mescid-i Aksa denilince otomatik olarak o gösteriliyor. Mukaddes kayanın üzerinde bulunması itibariyle Kaya Kubbesi, diğer adıyla Kubbet-üs Sahra çok önemli. Yani gördüğümüz arazinin tamamı Mescid-i Aksa.” diyerek sözlerini tamamlayan Talha Uğurluel, Mescid-i Aksa hakkında merak edilenleri Konuşacaklarımız Var programında cevapladı.